![](/media/lib/336/n-konwersja-203bcb0d66bbad91b36a61137996b666.jpg)
Wykorzystując plastyczność komórek raka piersi, naukowcy przekształcili je w komórki tłuszczowe
15 stycznia 2019, 12:12Innowacyjna terapia łączona zmusza złośliwe komórki raka piersi do przekształcania się w komórki tłuszczowe (adipocyty). W ten sposób można zapobiegać przerzutowaniu.
![](/media/lib/335/n-orteza-4864ea73bd99c55800be8f2f73296fa1.jpg)
Kwasy omega-3 spowalniają zanik mięśni w okresach unieruchomienia
11 stycznia 2019, 12:47Suplementacja kwasami omega-3 spowalnia zanik mięśni podczas unieruchomienia.
![](/media/lib/334/n-rozne-etapy-przetwarzania-ziaren-ryzu-39d1fba2ca781aff9de8dd258752e236.jpg)
Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków
4 stycznia 2019, 11:49Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.
![](/media/lib/333/n-lanmodulina2-20aafab20120833c30e93298ecbb809d.jpg)
Białko bakteryjne może pomóc w wychwytywaniu metali ziem rzadkich
20 grudnia 2018, 12:23Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii opisali białko bakteryjne, które wykazuje 100 mln razy większą wybiórczość w stosunku do lantanowców (wykorzystywanych m.in. w smartfonach metali ziem rzadkich) niż do innych metali, np. wapnia.
![](/media/lib/332/n-ryba-4143908c75c943f97ffc6dd86e451e77.jpg)
Za 40 lat może zabraknąć ryb
17 grudnia 2018, 12:50Zbliża się okres świąteczny, czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania z ryb - zarówno te tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Panuje przekonanie, że o dostępność ryb nie musimy się dzisiaj martwić. Tymczasem brak naszych odpowiedzialnych wyborów przy zakupie gatunków ryb morskich może doprowadzić do tego, że zabraknie ich dla przyszłych pokoleń.
![](/media/lib/328/n-anafilaktyczny-0d587f30db9b37124bc526bbb254ba20.jpg)
Odkryli nieznany mechanizm powstawania wstrząsu anafilaktycznego
9 listopada 2018, 19:40Dla osób z poważną alergią wstrząs anafilaktyczny może oznaczać śmierć. Zjawisko to przebiega niezwykle szybko i dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Naukowcy z Duke University opisali właśnie na łamach Science nieznany dotychczas mechanizm reakcji układu odpornościowego.
![](/media/lib/325/n-sterowniki-6d56a8822440890303d7e176618f4109.jpg)
CyberLAB w Świerku skutecznie bada cyberbezpieczeństwo
17 października 2018, 05:00Działające od niedawna Laboratorium Cyberbezpieczeństwa Narodowego Centrum Badań Jądrowych odnotowało pierwszy sukces: naukowcy wykryli niebezpieczną lukę w oprogramowaniu firmowym jednego z powszechnie używanych sterowników logicznych PLC wykorzystywanym m.in. w instalacjach nuklearnych. Producent naprawił już błąd, zalecając niezbędne poprawki wszystkim użytkownikom.
![](/media/lib/321/n-narzedzia-a7dfa0091fb469fb324d78f19360ce58.jpg)
Innowacyjna aplikacja do monitorowania ran pooperacyjnych
19 września 2018, 14:54Zdalne monitorowanie gojenia ran pooperacyjnych i zapobieganie powikłaniom to główne zalety zaprezentowanej w poniedziałek aplikacji iWound. Twórcy systemu wskazują, że to pierwsza taka aplikacja na świecie.
![](/media/lib/320/n-ocean-2563f5c6d6da8436322aff1e173a1cdb.jpg)
Powstaje pierwszy traktat chroniący bioróżnorodność oceanów
10 września 2018, 11:11W Organizacji Narodów Zjednoczonych prowadzone są prace, które mogą zakończyć się uchwaleniem pierwszej międzynarodowej konwencji o ochronie życia morskiego na otwartych oceanach. Nad konwencją pracują przedstawiciele 193 krajów, którzy będą tam obradowali do 17 września.
![](/media/lib/319/n-jogurt3_pw-90857d5fa2764b2e586ea1acc579b413.jpg)
Jogurt z prosa – studencki projekt na miarę czasów
28 sierpnia 2018, 13:56Zespół z działającego przy Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej Koła Naukowego Biotechnologów Herbion pracuje nad stworzeniem substytutu jogurtu na bazie prosa. Produkt ma być lokalnym i tańszym odpowiednikiem dostępnych na rynku jogurtów wykorzystujących mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.